Veterinærkontoret på Totland 
Veterinærkontoret på Totland
Veterinærkontoret på Totland, v/- Veterinær Carl Aage Wangel
 

Lammingssesong og avvik fra det normale

Utvikling av fostret er en utrolig komplisert prosess og av og til går det galt. Nedenfor vises et par eksempler på misfostre. Det ene eksempel, hvor man ser «siamesiske tvillinger» er noe usedvanlig. Mod alle odds kom de siamesiske tvillinger ut den naturlige veien.
Det kan være ganske forvirrende når man føler inne i en sau som har et misfoster. I tilfellet med de siamesiske tvillinger føltes forben, skuldre og hodet normalt og ofte kommer man ikke så meget lengre enn det.

Spontan tarmframfall forekommer i en eller annen besetning hver lammingssesong. I forbindelse med drektighet kan det utvikles en svakhet i skjedeveggen som i visse tilfeller videreutvikle seg til en ruptur (hull). Her igjennom kan tarmen presses ut når dyret ligger. I enkelte fordelaktige situasjoner vil man muligvis kunne få tarmen på plass, men det ville være vanskelig å unngå bukhinnebetennelse. Så i langt de fleste tilfeller må dyret avlives. Er det kun 8 til 10 dager til lamming kan lammene tas ut med keisersnitt, før sauen avlives.